Skip to main content

Gasworks re-opened in Autumn 2004 with a series of events to mark the completion of Lay Out - Gasworks which saw extensive refurbishment works to the ground floor of the building.

Stage one and two of these works will see the redevelopment of the ground floor and entrance to the Gasworks building in order to better meet the needs of the organisation and its audiences. This will include a new entrance to the building to provide full disabled access and includes a dynamic door design which incorporates a billboard for artists’ projects and information; a new reception area to provide a space for publications; a reading area and seating for visitors and refreshment facilities; disabled toilet facilities; a new education/resource room will be available for the gallery, residency programme and Gasworks studio artists to provide space for specific projects as well as providing a space for informal and social activities; improved working space for Gasworks’ permanent and visiting artists and a refurbished gallery space which will be a much larger space to ensure flexibility for ambitious projects and educational activities.

The refurbishment also includes a programme of repair works to the first and second floors of the building which have been necessary in order to alleviate structural subsidence which was uncovered during the start of the refurbishment programme. This discovery has necessitated an insurance claim which in-turn has led to a delay in the completion of this project.The designs for the redevelopments are based on the observations of art/architecture team Kathrin Böhm and Andreas Lang made during an eight week residency at Gasworks completed in 2002. Detailed results from Lay Out can be seen at:
www.layout-gasworks.net

***

Gasworks will continue to run a programme of off-site projects during the redevelopment, including Street Matters led by Barby Asante with pupils of Archbishop Tenison's School, Vauxhall, which examines ideas and issues relating to urban regeneration.

Read about how the research was carried out